"Cer foarte solemn ca presedintele Republicii sa spuna foarte solemn care este pozitia Frantei cu privire la intrarea Bulgariei si Romaniei in Spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014", a declarat deputatul-primar de la Meaux pentru postul France Info. Copé s-a declarat sambata ostil acestei aderari "atat timp cat problema circulatiei si instalarii romilor nu va fi reglata".

In contextul in care premierul Jean-Marc Ayrault apara o aderare in "doua etape", prima putand fi o deschidere a frontierelor aeriene, liderul UMP (dreapta) a acuzat ca, "in realitate, Guvernul este mai degraba ambiguu asupra acestui subiect".

"Problema este ca exista o mare etapa la 1 ianuarie 2014", a continuat el. Ea "ar viza, daca toata lumea ar inchide ochii, ca Bulgaria si Romania sa beneficieze de aceleasi posibilitati ca toate celelalte tari din Spatiul Schengen", a spus Copé, potrivit MEDIAFAX.

Conventia Schengen, care deschide frontierele statelor semnatare, a fost ratificata de 26 de state, in principal membre ale Uniunii Europene (UE), dar si de catre Elvetia, Islanda si Norvegia.

"Trebuie sa se evite sa existe o unanimitate, pentru ca ei sa nu intre" in Schengen, a cerut liderul opozitiei franceze.