"Majestatea sa regala anunta cu regret faptul ca alteta sa regala printul Johan Friso Bernhard Christiaan David, printe de Orange-Nassau, Jonckheer van Amsberg a murit in aceasta dimineata la varsta de 44 de ani, in palatul Huis ten Bosch din Haga", se afirma intr-un comunicat emis de serviciul de presa al casei regale.

"Printul Friso a decedat in urma complicatiilor aparute din cauza vatamarilor produse la nivelul creierului, provocate de lipsa oxigenului, in timpul accidentului de schi din 17 februarie 2012, de la Lech, in Austria", a precizat aceeasi sursa.

Johan Friso, in varsta de 44 de ani, un schior experimentat, a fost prins de o avalansa pe 17 februarie, in timp ce schia in localitatea austriaca Lech, impreuna cu un prieten de-al sau, pe o pista nemarcata, in conditiile in care riscul de producere a avalanselor era in acea perioada extrem de mare (de nivel patru pe o scara de cinci trepte).

Printul olandez a ramas prins sub zapada circa 20 de minute, inainte de a fi scos de salvamontisti, timp in care creierul sau nu a fost oxigenat. Din acest motiv, printul s-a aflat in stop cardiac circa 50 de minute, timp in care a fost nevoie de reanimare - o durata considerata prea lunga de medici, scrie MEDIAFAX.

Aflat mai intai in coma, printul a prezentat in cele din urma "semne foarte slabe de cunostinta", in noiembrie. Starea sa "nu s-a schimbat de atunci", a precizat serviciul de presa al casei regale.

Printul Friso a fost externat din spitalul Wellington din Londra pe 9 iulie si a fost transferat in palatul regal, resedinta mamei sale Beatrix, unde ar fi urmat sa petreaca aceasta vara si unde o echipa medicala se ocupa de el in permanenta.

Regina Beatrix a abdicat pe 30 aprilie in favoarea fiului ei cel mare, Willem-Alexander, si va parasi palatul regal spre sfarsitul anului, urmand sa se retraga intr-un alt castel a carui renovare a inceput de curand. Ea mai are un al treilea fiu, Constantijn.