Camioane militare care transporta lansatoare de racheta strategice si alte arme au defilat in centrul capitalei rusesti pentru a marca sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial celebrat la 9 mai in fosta URSS, actul de capitulare fiind semnat seara tarziu, la 8 mai la Berlin, respectiv 9 mai dupa ora Moscovei.

La ora 10.00 (09.00 ora Romaniei), dupa orologiul Kremlinului, o liniste mormantala s-a lasat peste Piata Rosie, plina de militari, si peste tribuna oficiala, unde se aflau Vladimir Putin si numerosi veterani si invitati.

Parada militara a inceput cu trecerea in revista a trupelor de catre ministrul Apararii, Serghei Soigu, in picioare, intr-o limuzina neagra decapotabila, salutand miile de soldati si ofiteri care au strigat in cor traditionalul "Ura!", sub cerul senin si pe o temperatura de primavara.

"Ne vom aminti intotdeauna ca Rusia, Uniunea Sovietica, a fost cea care a determinat esecul proiectelor odioase, sangeroase ale nazistilor, si i-au impiedicat sa controleze lumea", a declarat Vladimir Putin, intr-o scurta alocutiune.

"Soldatii nostri au salvat libertatea si independenta aparand cu abnegatie patria, eliberand Europa si obtinand o victorie a carei grandoare va ramane in memorie timp de secole", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

"Facem totul pentru ca nimeni sa nu poata declansa un razboi undeva. Facem totul pentru a spori securitatea pe planeta", a declarat Putin.

Numeroase regimente ale armatei ruse au defilat apoi pe muzica si in pas cadentat in Piata Rosie, urmate de blindate si de artilerie grea intr-o demonstratie de forta, demna de Uniunea Sovietica. Pe cer, 68 de elicoptere si avioane printre care bombardiere strategice - un numar record pentru comemorarea a 68 de ani de la sfarsitul razboiului - au survolat Piata Rosie.

Peste 25 de milioane de cetateni sovietici au murit in cel de-al Doilea Razboi Mondial.