"Statele Unite raman deschise unor negocieri oneste si credibile privind denuclearizarea, dar mingea se afla in terenul Phenianului", a declarat secretarul de Stat american, John Kerry, in timpul unui discurs sustinut la Tokyo, unde efectua a treia si ultima etapa a turneului asiatic.

Inainte sa se deplaseze in Japonia, pe care Phenianul a amenintat-o recent cu "focul nuclear", Kerry a efectuat vizite la Seul - unde a reconfirmat sprijinul deplin al Washingtonului pentru aliatul sud-coreean - si la Beijing.

"Un lucru este sigur, si anume ca suntem uniti", a subliniat seful diplomatiei americane.

"Periculosul program nuclear de rachete al Coreei de Nord nu ameninta doar vecinii Coreei de Nord, ci si propriul popor", a insistat el, indemnand Phenianul sa "faca pasi importanti ca sa demonstreze ca isi va onora angajamentele si va respecta legile si normele internationale".

La Phenian, liderul Kim Jong-un a vizitat in cursul diminetii mausoleul unde sunt depuse corpurile imbalsamate ale primilor doi lideri ai tarii, si anume tatal sau, Kim Jong-il, si bunicul sau, Kim Il-sung, cel care este considerat fondatorul regimului si a carui a 101-a aniversare este sarbatorita in Coreea de Nord, scrie MEDIAFAX.

Televiziunea de stat nord-coreeana difuza documentare despre viata lui Kim Il-sung si imagini cu militari in timpul antrenamentelor, iar o mare parada militara era asteptata in capitala.

Phenianul a celebrat adesea aniversarile liderilor sai prin teste militare si ar putea, potrivit expertilor, sa marcheze data simbolica de luni printr-o lansare de racheta, ceea ce va constitui "o eroare enorma", dupa cum a precizat Kerry.