"Toate masurile ce urmaresc consolidarea dispozitivelor militare nu vor face decat sa intensifice antagonismele si nu ajuta la rezolvarea problemei", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Hong Lei, in cadrul unei intalniri cu presa.

"China a promovat intotdeauna prevenirea proliferarii rachetelor prin mijloace politice si diplomatice", a adaugat el.

Phenianul a lansat cu succes in decembrie o racheta identificata drept racheta balistica de Occidentali, apoi, dupa doua luni, a efectuat un al treilea test nuclear, determinand Statele Unite sa decida, saptamana trecuta, sa instaleze 14 rachete interceptoare GBI pe coasta lor de vest, scrie MEDIAFAX.

China a criticat al treilea test cu bomba atomica al aliatului sau traditional nord-coreean si a votat intensificarea sanctiunilor impotriva Phenianului la Consiliul de Securitate al ONU.

"Problemele referitoare la peninsula (coreeana) se refera la echilibrele strategice si la stabilitatea regionala a lumii intregi, precum si la increderea mutuala in planul strategic", a dezvaluit Hong.

"Speram ca partile vizate vor actiona in favoarea pacii si stabilitatii regionale, vor adopta o atitudine responsabila si vor aborda aceasta problema cu precautie", a adaugat purtatorul de cuvant chinez.