Nemeth a declarat joi seara pentru postul public de televiziune m1 ca a le permite minoritatilor sa isi foloseasca simbolurile fara restrictii este una dintre valorile de baza ale Europei, relateaza MTI.

Ungaria nu vrea ca problema sa fie ridicata la nivel european, a declarat Nemeth. "Situatia a evoluat in Tinutul Secuiesc si este important sa ramana acolo ... Ungaria nu vrea sa o aduca in arena internationala", a explicat el.

El a afirmat ca este in interesul Ungariei sa rezolve situatia prin dialog cu Romania, mai degraba decat ca tensiunile sa escaladeze. "Lucram pentru reducerea acestei tensiuni", a adaugat el, scrie MEDIAFAX.

Miercuri, ministrul roman de Externe Titus Corlatean a amenintat cu expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucuresti Oszkar Fuzes dupa ce diplomatul si-a exprimat sprijinul fata de autonomia Tinutul Secuiesc, exprimand si ideea ca ar sustine modificarea articolului 1 din Constitutia Romaniei. Ministrul roman de Externe a protestat si fata de afirmatiile lui Nemeth, care i-a cerut Guvernului roman sa renunte la interdictia privind steagul secuiesc si sa inceteze "agresiunea simbolica" impotriva minoritatii maghiare.

Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a discutat joi la telefon cu omologul sau roman, si a declarat ulterior ca Ungaria si Romania vor continua cooperarea "tinand cont de sensibilitatile celor doua tari, de dreptul natural al comunitatilor etnice, principiile europene si standardele privind minoritatile etnice".