O cățelusă a fost operată de o tumoare ce cântărea peste 12 kilograme

Universitatea de Ştiinţe Agricolă şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a avut parte de o premieră în istoria sa. Medicii au operat o cățelușă de 11 ani care prezenta o tumoare gigantică de peste 12 kilograme.

"Intervenţia a fost realizată cu succes la Clinica de Chirurgie a Facultăţii de Medicină Veterinară (FMV), iar pacienta a fost căţeaua Daisy, metis de ciobănesc german, în vârstă de 11 ani şi cu o greutate de 50 de kilograme. Diagnosticul a fost realizat tot în cadrul clinicilor USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată (CT), în cadrul Serviciului de Radiologie şi Imagistică", se arată într-un comunicat al instituţiei de învăţământ superior.


Tumoarea depășea 25% din greutatea animalului

Medicii veterinari de la Clinica de Chirurgie a FMV au menționat că astfel de intervenţii chirurgicale au mai fost efectuate, însă cu o asemenea mărime a tumorii este prima dată.

"Această intervenţie se distinge prin faptul că tumora splenică a fost gigantică şi a avut o greutate de 12,6 kg, depăşind 25% din greutatea pacientei. Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraperatorii, predispoziţia specifică a rasei, vârsta pacientei. Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiştii noştri de la Anatomie patologică", a declară, citat în comunicat, prof. dr. Florin Beteg, cel care a condus echipa medicală.


Medicii care au realizat intervenția chirurgicală

Echipa de medici care a asistat la opearție a fost formată din prof.dr. Florin Beteg, asist. univ. dr. Cosmin Mureşan şi dr. Bianca Pop, iar anestezia a fost asigurată de conf. dr. Cosmin Peştean şi dr. Nicuşor Oros.

"Medicii din echipa care a efectuat intervenţia mai spun că acesta este una riscantă 'datorită iminenţei permanente a rupturii splenice şi a hemoperitoneului, hemostaza realizându-se prin utilizarea penselor de sigilare vasculara bipolară LigaSure (Atlas)'. Hemangiosarcomul este un diagnostic devastator, cu o incidenţă între 0,2-5%, dar cu un prognostic încurajator după intervenţia chirurgicală", se arată în comunicat.

După operație, medicii au anunțat că starea de sănătate a căţeluşei Daisy este una foarte bună, dar va mai rămâne internată până la finalul săptămânii în cadrul Spitalului de urgenţă al FMV sub monitorizare permanentă şi terapie intensivă.