Disputată între 11 colecţionari, această cheie din metal, ce are o lungime de 13 centimetri, a fost în cele din urmă achiziţionată contra unei sume de peste 16 ori mai mare decât preţul estimat iniţial - 5.000 de lire sterline (5.500 de euro).

Cheia a fost găsită "într-un plic, într-un cufăr dintr-o casă scoţiană", a dezvăluit într-un comunicat publicat înaintea licitaţiei David MacDonald, un specialist în mobilier britanic al casei Sotheby's.

„Familia care o avea a ştiut dintotdeauna că era pe undeva pe acolo, dar fusese ascunsă", a adăugat el.

Un soldat numit Charles Richard Fox, care se afla pe insula Sfânta Elena după decesul împăratului francez în 1821, a adus cheia în Scoţia pentru a i-o da mamei sale, care fusese "o mare admiratoare" a împăratului Napoleon şi căruia i-a trimis dulciuri şi cărţi pe durata captivităţii acestuia.

Descendenţii fostului soldat au găsit în cele din urmă cheia şi au decis să o vândă la licitaţie. Charles Richard Fox a scos cheia din broască în timpul unei vizite după moartea lui Napoleon, după cum a explicat el însuşi într-o notă din 6 septembrie 1822, vândută odată cu obiectul scos la licitaţie, menționează Agerpres.