Cartofii reprezinta unul dintre alimentele cel mai frecvent consumate din lume si recent a fost inclus de guvernul SUA in programele de mese sanatoase, datorita continutului ridicat de potasiu. Dar, asocierea consumului de cartofi cu hipertensiunea arteriala nu a fost studiata.

Conform Descopera, cercetatorii americani sugereaza ca inlocuirea unei portii pe zi de cartofi fierti, copti sau piure cu o portie de legume non-amidonoase este asociata cu un risc mai mic de a dezvolta hipertensiune

Totusi, o cercetare recenta sustine ca studierea modelelor dietetice globale si a riscurilor este mai utila decat un accent pe produsele alimentare individuale sau pe nutrienti.

Au urmat cercetari asupra 187.000 de barbati si femei in cadrul a trei studii mari din SUA care au durat mai mult de 20 de ani. Cu ajutorul unui chestionar, a fost evaluat aportul alimentar, inclusiv frecventa consumului de cartofi, iar hipertensiunea arteriala a fost raportata de catre participanti in baza diagnosticului de catre un medic, scrie MEDIAFAX.

Dupa luarea in considerare a mai multi factori de risc pentru hipertensiunea arteriala, cercetatorii au descoperit ca patru sau mai multe portii pe saptamana de cartofi a fost asociat cu un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul mai mare de cartofi pai a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de hipertensiune arteriala atat la femei cat si la barbati. Si consumul de cartofi prajiti (crisps) a fost asociat cu un risc crescut.

Cercetatorii sugereaza inlocuirea unei portii pe zi de cartofi cu o portie de legume non-amidonoase.

Autorii subliniaza ca aceste legume, in comparatie cu altele, au un indice glicemic ridicat, astfel incat poate declansa o crestere brusca a nivelului de zahar din sange.

Intr-un editorial, cercetatorii de la Universitatea New South Wales sustin ca, desi dieta are un rol important in prevenirea si gestionarea timpurie a hipertensiunii arteriale, comportamentului alimentar si al modelelor de consum sunt complexe si dificil de masurat.