Theodor Andrei va reprezenta România la Eurovision 2023

Theodor Andrei a acumulat cele mai multe voturi din partea publicului – 5.230, dintre care 2.556 de voturi prin telefon şi 2.674 de voturi online, potrivit site-ului http://eurovision.tvr.ro/2023. Potrivit voturilor, pe locul doi s-a clasat Andreea D Folclor Orchestra cu piesa „Periniţa mea” – 4.845 de voturi şi pe locul al treilea - Andrei Duţu cu piesa „Statues” – 4.302 voturi.

Theodor Andrei este un tână în vârstă de 19 ani, solist vocal, compozitor, textier, orchestrator și actor. Acesta a participat la mai multe concursuri muzicale naționale, printre care Vocea României Junior și X Factor.


„Am încercat să fac o piesă cum nu a mai trimis țara noastră în finala cea mare. Am încercat să fac o fuziune de mai multe genuri care să fie frumoasă și pentru români, și pentru străini, iar „D.G.T (Off And On)” – piesa pe care am scris-o alături de Luca De Mezzo, Mikail Jahed și Luca Udateanu – a ajuns să fie foarte apreciată de publicul străin. Este prima piesă pe care o lansez în care cânt și în engleză și simt că are ceva special, eu cred în magia pe care o creează, care o învăluie. Și mai presus de bariera lingvistică – piesa are o atmosferă a ei și faptul că a ajuns la sufletele unor oameni atât din țară, cât și din străinătate, mă bucură enorm”, a declarat tânărul de 18 ani într-un interviu.


În finala Selecției Naționale din România, publicul a putut să își voteze favoritul prin apel telefonic (tarif normal), online pe durata interpretării fiecărei piese sau la finalul show-ului, când a avut loc recapitulările pieselor care au ajuns în finală.

Interpreții au evoluat după o ordine stabilită în prealabil, astfel că aceștia au intrat în concurs în ordinea următoare: Deiona – „Call on me”; Andrada Popa – „No time for me”; Ocean Drive – „Take you home”; Amia – „Puppet”; Andrei Duţu – „Statues”; Theodor Andrei – „D.G.T. (Off and on)”; Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros – „Lele”; Aledaida – „Bla Bla Bla”; Adriana Moraru – „Faralaes”; Maryliss – „Hai vino”; JaxMan (Erin Dăneţ) – „Bad&Cool”; Andreea D Folclor Orchestra – „Periniţa mea”.


Reprezentantul României va intra în concurs în a doua semifinală Eurovision 2023

Eurovision 2023 va avea loc la Liverpool, Marea Britanie. Chiar dacă ediția din anul 2022 a fost câștigată de echipa Ucrainei, din cauza războiului s-a decis ca Marea Britanie să organizeze acest eveniment în numele Ucrainei. Semifinalele Eurovision vor avea loc pe 9 şi 11 mai, iar marea finală pe 13 mai. Reprezentantul României va intra în concurs în a doua semifinală.

România participă la competiţia europeană din anul 1993. De atunci, reprezentanții României au înregistrat câteva cele mai bune performanțe, printre care se numără: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).