Aceasta cerere trebuie sa fie analizata in timpul consultarilor cu FMI si autoritatile ucrainene, a precizat un purtator de cuvant al Comisiei, Simon O'Connor, in timp ce la Bruxelles continua o intalnire UE-Ucraina-Rusia, pentru garantarea aprovizionarii Ucrainei si Europei cu gaze, in timpul iernii.

"Comisia va face o propunere Parlamentului European si Consiliului, in baza acestei analize, si ramane angajata in sustinerea Ucrainei", a spus O'Connor. Autoritatile de la Kiev si Moscova discuta, cu ajutorul UE, un acord interimar care prevede plata de catre Ucraina a unor facturi restante de 3,1 miliarde de dolari grupului rus Gazprom, din care 2 miliarde de dolari inainte de sfarsitul lunii octombrie.

La negocieri participa comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, ministrul rus al Energiei Alexandr Novak si omologul ucrainean Iuri Prodan. Pentru a facilita acordul, presedintii celor doua state, Vladimir Putin si Petro Porosenko, au cerut vineri UE sa ajute Kievul sa depaseasca dificultatile financiare.

Uniunea Europeana si FMI au aprobat deja Ucrainei o finantare de 17 miliarde de euro, din care 11 miliarde de euro din partea UE.