Potrivit lui Olteanu, daca Romania ar incepe procesul de aderare la euro, ar putea fi "rezonabil” pregatita peste 7 – 10 ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ca sa termini un proces trebuie mai intai sa il incepi si Romania inca nu a inceput pregatirea trecerii la euro. Daca l-am incepe – sa zicem – in aceasta toamna, probabil ca, din punct de vedere tehnic, intr-o perioada de 7 – 10 ani am putea sa fim rezonabil pregatiti”, a spus Bogdan Olteanu, intrebat despre momentul in care Romania va trece la moneda unica europeana.

Olteanu a afirmat ca aderarea la moneda unica depinde de viata politica.

"Romania s-a angajat sa adere la euro. Am scris-o si in Constitutie, am votat-o la referendum. Nu am scris cand se va intampla acest lucru. Exista tari in care politicul apreciaza ca e mai bine mai tarziu. De exemplu, in Ungaria, Guvernul a decis ca atunci cand Ungaria va ajunge la nivelul de trai – sa zicem – la 90% din media UE, atunci o sa puna problema aderarii. Din ce am vazut noi in tari care au aderat, doua treimi din nivelul de trai e un nivel rezonabil ca sa poti sa te duci acolo fara sa ai dificultati”, a declarat viceguvernatorul BNR.

Acesta a dat ca exemplu Slovacia, "o tara care acum merge bine, economia e tot mai competitiva si oamenii castiga tot mai mult”.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a sustinut, joi, la Sibiu, conferinta "Lider, manager, sef. Sau, poate, niciuna dintre ele?" in fata studentilor Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu.