Într-un colț pitoresc din Harghita, tradiția kurtos kalacs-ului prinde viață într-un mod surprinzător. La Corund, am descoperit cum acest desert a traversat secole și granițe, devenind un simbol culinar recunoscut în întreaga Europă. Zoltan Pal, cofondator al agenției Magenta 7, ne-a ghidat prin fascinanta istorie a kurtos-ului, dezvăluind legături neașteptate cu alte deserturi europene...
De la Grecia antică până în Evul Mediu, kurtos kalacs-ul a evoluat, răspândindu-se din Germania până în Danemarca. Documentele istorice ne arată cum acest desert a devenit parte din cultura locală, iar o scrisoare din 1679 menționează prepararea sa în Iași, de către o contesă din Zăbala...
Prima rețetă scrisă datează din 1784, dar ingredientele moderne precum drojdia și zahărul au fost adăugate abia în secolul al XIX-lea. În lipsa zahărului, mierea și gălbenușul de ou erau folosite pentru a îndulci aluatul, păstrând savoarea autentică a colacului secuiesc...
Astăzi, kurtos kalacs-ul nu doar că a devenit un desert iubit la nivel internațional, dar a inspirat și alte variante în Europa. Fie că vorbim de trdelník-ul cehesc sau baumkuchen-ul german, fiecare versiune aduce o notă unică, reflectând diversitatea culturală a continentului...
Continuă să citești
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Descoperă secretele ascunse ale kurtos kalacs și legăturile sale surprinzătoare cu deserturi europene!.