Leguma vândută mai scump decât carnea

Legumicultor: Cât durează să puneți în răsaduri 4000 de fire?

Reporter: Aproximativ o zi. Două persoane.

E o muncă grea pe care fiecare legumicultor din Matca o face în februarie pentru a fi primii în piețe cu roșii, castraveți, ardei grași sau vinete. Legumele, care încă se află în răsaduri, vor fi plantate în sere. Terenul a fost deja pregătit, iar firele vor ajunge în pământ în câteva zile.


„Se ia planta din ghiveci, se scoate, se ia şi se pune în sol cu rădăcini, frumos. Se pune în pământ..dai un pic de pământ, adică gropa e făcută, dai un pic de pământ şi după aia urmează legatul.


Castraveții chiar primii, primii. Din sezon, din extrasezon. Dacă avem căldură, bineînțeles, în seră. Fără căldură, nu”, a declarat Costel, legumicultor, pentru Observator.

Tot acum se plantează și fasolea păstăi, o legumă mai scumpă decât carnea, care anul trecut, la început de sezon, costa în jur de 30 de lei kilogramul.


„E trufanda și costul este foarte mare de producție. Anul trecut a fost undeva până în 30 de lei. 28 de lei kilogramul. Dar sperăm să fie și anul ăsta tot la fel”, a adăugat Costel.


În Matca, aproape jumătate dintre sere au fost distruse de zăpadă, iar legumicultorii afectați nu au mai putut repara nimic în timp util. „Nu există personal de muncă. Aşa-zişii meseriaşi care se ocupă de repararea solariilor. Numai să-l dărâm mi-a luat câteva zile, cinci zile”, a spus Gheorghe Chicoș, legumicultor.