Câți bani au de dat în plus românii dacă IRCC atinge valoarea actuală a Roborului

Entuziasmul că plătesc dobânzi mai mici lunar față de alți datornici nu a ținut prea mult pentru cei cu împrumuturi în lei, raportate la IRCC. Indicele a crescut de la un trimestru la altul în ultimele luni.


„Ratele la credite vor creşte cam cu 17%, iar de anul viitor, de la 1 ianuarie, când va depăşi 5,7%, vor creşte cu peste 38%. Estimările nu sunt optimiste pentru anul acesta şi anul viitor”, a explicat Irina Chițu, analist financiar.


Mai clar, specialiștii se așteaptă că la jumătatea anului viitor IRCC să atingă valoarea actuală a Roborului, aproape 8%. Dacă se iau în calcul și marjele băncile care variază, în medie, între 2 și 3%, va înseamna o dobândă lunară de peste 10%.

De pildă, la un împrumut Prima Casă, în valoare de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani, asta înseamnă că anul viitor un om ar urma să plătească o rată cu 900 de lei mai mare față de cea actuală, adică o creștere de 70%.


„Principala preocupare a clienţilor este unde se va duce IRCC-ul, dacă mai cresc dobânzile, cum pot să fac să îmi iau o dobândă fixă cât mai mică”, Anamaria, broker de credite.



„Dobânda fixă este soluţia acum, pentru refinanţările şi pentru Robor şi pentru IRCC”, a completat Irina Chițu, analist financiar.


Din luna octombrie, odată ce IRCC va trece de pragul de 4%, după cum preconizează experții, mare parte din clienții băncilor vor dori să facă refinanțare și să treacă la dobânda fixă.

Acest lucru înseamnă, raportat la un împrumut de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani, că rata va îngheța pentru urmăritorii 3-5 ani la 1.510 lei. Analiștii susțin că reprezintă un avantaj, odată cu evoluția dobânzilor, cea înseamnă o economie de aproape 700 de lei pe lună.


„Ce recomandăm, în schimb, clienţilor, este să ia acum o dobândă fixă şi, mai apoi, dacă ajungem la un IRCC de 2-3%, să mergem pe variantă de refinanţare. În momentul de faţă sunt foarte multe bănci care fac campanii pe varianta de refinanţare cu costuri zero”, a transmis Anamaria Feraru, broker de credite, pentru Observator.