Dolarul american costă mai mult decât moneda euro în raport cu leul românesc

Banca Naţională a României (BNR) a stabilit un curs valutar pentru moneda euro de 4,8851 lei, în scădere cu 0,02 bani faţă de cotaţia precedentă, de 4,8853 lei. Astfel, leul românesc s-a apreciat în raport cu euro.

Totodată, leul românesc s-a depreciat în raport cu dolarul american. Cursul valutar pentru această valută a fost stabilit la 4,9225 lei, în creştere cu 4,11 bani (+0,84%), în comparație cu valoarea stabilită luni, când costa 4,8814 lei.

Leul românesc s-a depreciat și în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,0926 lei, în creştere cu 0,61 bani (+0,11%), faţă de 5,0865 lei, cursul stabilit luni. Prețul gramului de aur a înregistrat o creștere, având o valoare de 275,2202 lei, de la 272,2033 lei.


De ce dolarul american costă mai mult ca euro

În alte țări, euro a ajuns sub pragul simbolic de un dolar, înregisntrând un minimum al ultimelor două decenii, de frica că şocul energiei va menţine inflaţia crescută şi va spori şansele unei recesiuni în Europa.


”Consecința principală și cea mai directă este că această scădere a euro în raport cu dolarul alimentează creșterea prețurilor, în special a celor la hidrocarburi. Este mai degrabă o veste proastă, pentru că va alimenta inflația”, a explicat Jean-Paul Pollin, membru al Cercului Economiștilor, în iulie, pentru Franceinfo.


Totodată, prețul petrolului este în dolari, iar dacă moneda euro scade în raport cu dolarul american, înseamnă că prețul în euro va fi mai mare. De aceea, dolarul american stabilește o sumă mai mare pentru importuri, în special în cazul produselor de bază, precum petrolul.