România e ocolită de marile investiții. Un gigant chinez deschide fabrică de 7 miliarde de euro în Ungaria

Un producător chinez de baterii pentru mașini electrice, cel mai mare din lume, a anunțat că investește peste 7 miliarde de euro în deschiderea unei fabrici la nici o sută de kilometri de România, în Ungaria.


„România, în anii anteriori, nu a fost interesată de câteva sectoare de activitate critice, aş putea spune", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.


Din anul 2007, la intrarea în Uniunea Europeană, nu am mai atras niciun producător auto. Alexandra Smedoiu, CFA România, spune ce ar fi de făcut în această situație:


„Să ne concentrăm pe marile lucrări de infrastructură, astfel încât să eliminăm acest dezavantaj care, uneori, ne descalifică de pe lista investitorilor străini şi, în al doilea rând, să investim cât mai mult în educaţie”.


Între timp, ministrul Economiei spune că a pregătit o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. Este vorba despre 300 de milioane de euro, bani care pot fi încasați din luna septembrie a anului curent.


„Discuţiile pe care le avem în acest moment sunt cu companii care doresc să investească în domeniul bateriilor electrice, cu companii care doresc să investească în producţia de echipamente pentru instalaţii de căldură şi produse industriale din domeniul bunurilor de larg consum", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.



„O ameninţare foarte mare apare cu o lipsă a unei strategii referitoare la energie; energia devenind o componentă foarte importantă în costuri", a spus Constantin Damov, antreprenor, pentru Observator.


Un alt factor important este forța de muncă. „Dacă acum 15-20 de ani nu se punea problema disponibilităţii foţei de muncă, deja acum investitorii se uită foarte atent la numărul de absolvenţi pe mia de locuitori în anumite zone, la pregătirea necesară”, a adăugat Alexandra Smedoiu, CFA România.

În ultimii cinci ani, în țara noastră s-au deschis doar patru fabrici, cu o valoare de peste 100 milioane de euro, construite de la zero. Toate acestea sunt rezultatul unor investiții străine.

În ultimii doi ani, aproape 6 mii de firme mai mici, cu capital străin, au investit în România, preponderent în servicii financiare și asigurări, industrie și comerț, potrivit datelor oficiale.

Amintim că, din 2021, Guvernul nostru limitează participarea la licitații a unor firme din afara Uniunii Europene cu care nu există acorduri comerciale, pentru un control mai bun al investițiilor.