Paul Brummell a raspuns jurnalistilor in limba romana, la finalul unei conferinte sustinute la Alba Iulia, ca modificarile privind legislatia romaneasca nu trebuie comentate de catre diplomatii straini, precizand insa ca problema supraaglomerarii din inchisori este "o problema reala” cu care s-a confruntat si Marea Britanie.

"Este o problema reala aici in ceea ce priveste populatia din inchisori care este mai mare decat capacitatea. Guvernul britanic este gata sa lucreze cu Guvernul Romaniei privind o schimbare de experienta in aceasta privinta. In Marea Britanie, am avut aceleasi probleme”, a spus ambasadorul.

El a adaugat ca in tara sa au fost adoptate solutii diferite fata de cele pe care ar dori sa le adopte Romania si a dat exemplu inchisorile private sau bratarile electronice ca alternative pentru detentie.

"In ceea ce priveste Marea Britanie, avem o colaborare de lunga durata cu Ministerul Justitiei si cu institutiile de justitie si politie din Romania si suntem absolut gata sa schimbam experienta noastra. De exemplu, Ministerul Justitiei a explicat ca este o problema aici in ceea ce priveste populatia din inchisori care este mai mare decat capacitatea. Este o problema nu numai pentru Romania. In Marea Britanie am adoptat solutii diferite, de exemplu inchisori private sau alternative pentru inchisori, bratarile electronice. Suntem absolut gata sa discutam cu autoritatile romane experienta noastra. Poate sa fie interesant si folositoare pentru Romania, poate nu este pentru Romania”, a mai spus Paul Brummlell.

Intrebat cum vede ideea organizarii unui referendum pe aceasta tema, ambasadorul britanic a raspuns ca aceasta este o intrebare la care trebuie sa raspunda Romania, si nu un diplomat strain, dar a mentionat faptul ca este importanta "o discutie transparenta cu toate partile pentru a gasi drumul cel mai eficient”.
Presedintele Klaus Iohannis solicita referendum pe tema gratierii Presedintele Klaus Iohannis a declansat, marti, procedura pentru organizarea referendumului privind justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema.

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisa presedintilor celor doua Camere, solicitand consultarea Parlamentului cu privire la problema sus mentionata.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului se reunesc, vineri, pentru a repartiza comisiilor de specialitate, pe langa proiectul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat pe anul 2017, si scrisoarea presedintelui Klaus Iohannis prin care informeaza presedintii celor doua Camere privind intenta sa de a convoca electoratul la un referendum privind justitia.