Întreținerea și mentenanța mașinii presupun o mulțime de activități, precum revizii, teste, reparații, înlocuiri și îmbunătățiri, care au rolul de a păstra mașina într-o formă bună. Chiar dacă, la prima vedere, toate acestea par complicate și mult prea tehnice, mecanicii din service-urile autorizate știu exact ce trebuie să facă pentru ca fiecare componentă a mașinii să fie în cea mai bună stare. De aceea, dacă nu știi sigur ce trebuie să faci și când, este recomandat să apelezi la ajutor specializat.


Schimbul de ulei

Uleiul de mașină este o componentă esențială pentru buna funcționare a acesteia. Uleiul are rolul de a lubrifia toate componentele motorului și este important să ai grijă să îl schimbi pentru a menține mașina în stare optimă.

Intervalul la care trebuie schimbat uleiul depinde de la un model de mașină la altul, însă se recomandă ca această activitate de întreținere să fie făcută între 10.000 și 15.000 de kilometri. Pentru a fi sigur că procedezi corect, este recomandat să consulți manualul mașinii, deoarece în cazul în care există scurgeri de ulei sau acesta prezintă impurități, motorul poate suferi daune majore.


Înlocuirea filtrului de aer

Aerul condiționat funcționează prin folosirea unui filtru de aer, care are rolul de a împiedica pătrunderea factorilor poluanți din exterior în mașină. Dacă îți dorești ca mașina să fie pregătită întotdeauna pentru un drum lung, iar condusul să fie relaxant, nu un stres, este recomandat ca filtrul de aer să fie schimbat o dată pe an.

Pentru a te asigura că faci alegerea corectă, caută un distribuitor sau un magazin de încredere de unde să achiziționezi toate lucrurile de care ai nevoie pentru mașina ta. La o simplă căutare pe internet, dacă introduci, de exemplu, magazin de piese auto Timisoara, vei găsi exact ceea ce cauți.


Înlocuirea filtrului de combustibil

Filtrul de combustibil este esențial pentru funcționarea optimă a mașinii. Acesta are rolul de a nu permite reziduurilor din combustibil să pătrundă în motor. Astfel, contribuie la rularea motorului în cele mai bune condiții. Este recomandat ca acest filtru să fie schimbat la fiecare 30.000 – 60.000 de km.


Testarea bateriei

În timp, bateria mașinii se uzează, iar printr-un test de verificare a acesteia se poate afla dacă trebuie schimbată. Este recomandat ca acest test să fie făcut de cel puțin două ori pe an, în funcție de gradul de utilizare a mașinii. De asemenea, este important ca fiecare șofer să aibă un tester pentru bateria auto, care va indica momentul în care este nevoie de schimbarea bateriei.


Înlocuirea lichidului de frână

Unul dintre cele mai importante lichide dintr-un autoturism este lichidul de frânare. Cu ajutorul acestuia te asiguri că frânezi eficient, într-un timp cât mai scurt. Lichidul de frânare atrage umiditatea, iar dacă nu este schimbat cel puțin o dată pe an, va afecta negativ componentele sistemului de frânare.


Spălarea exteriorului mașinii

Spălarea mașinii este o operațiune simplă, a cărei importanță este de cele mai multe ori ignorată de către șoferi. Ideală ar fi o spălare amănunțită, chiar și sub vehicul, însă și spălarea clasică, la spălătorie sau acasă, cu apă și detergent special, este suficientă nu doar pentru a păstra aspectul mașinii, ci și pentru a menține componentele exterioare în cele mai bune condiții.


Schimbarea lichidului de transmisie

Lichidul de transmisie nu trebuie schimbat foarte des, însă este o operațiune care trebuie efectuată conform cu indicațiile producătorului. Pentru anumite modele de mașini, se recomandă schimbarea lichidului la 50.000 km, pe când în cazul altora, schimbul este necesar la 100.000 km. Este important să respecți indicațiile, pentru ca mașina să funcționeze în condiții optime.

Deși unele dintre aceste sfaturi sunt de cele mai multe ori trecute cu vederea, operațiunile de întreținere a mașinii sunt esențiale pentru ca aceasta să funcționeze în cele mai bune condiții, cât mai mult timp. Respectă întotdeauna indicațiile de întreținere ale producătorului și bucură-te de călătorii relaxante, fără incidente!

//