Gusturile romanilor in materie de vinuri se schimba radical. Daca pana nu demult vinul alb si dulce era in top, acum preferintele se indreapta catre cel sec si rosu. „Exista o tendinta clara spre vinul sec. Atat in cazul vinului alb, cat si a celui rosu, traditionalele dulce sau demidulce sunt inlocuite cu vinul sec. Daca din vinul alb vandut in anii trecuti, 80% era din cel cu zahar, acum s-a ajuns ca, din totalul vinurilor albe comercializate, 40% sa fie seci. In ultimul an, cresterea preferintelor (vanzarilor - n.red.) pentru sec a fost de 15%, iar tendinta se mentine si chiar este mai accentuata, cota de crestere va fi anul viitor de 25%“, a spus Dan Boboc, presedintele Asociatiei Degustatorilor Autorizati de Vinuri din Romania.

Tara noastra are o mare traditie in producerea de vinuri albe dulci. „Aceasta era politica inainte de 1989, cand acest vin se exporta in tarile comuniste cu mare succes. Si acum, in jur de 60% din productie sunt de vinuri albe“, a precizat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului. Aceasta preferinta s-a mentinut mult timp dupa Revolutie, dar, dupa aderarea la Uniunea Europeana, romanii au fost influentati de tendintele internationale. „Piata romaneasca este, in mod traditional, una demi-demidulce, demisec -, dar pentru ca tendinta mondiala este una spre sec, si consumatorul roman s-a reorientat“, spun specialistii.