Cel putin 500 de lei ii trebuie unui student caminist la stat ca sa traiasca in Bucuresti, iar un salariat care locuieste cu chirie are nevoie de minimum 1.700-1.800 de lei ca sa-si plateasca chiria, intretinerea si strictul necesar intr-o luna. Veniti in Capitala pentru studii, tinerii cu ceva „zestre“ de la parinti investesc intr-o locuinta. Altii, cu buzunarele mai goale, alearga dupa cunostinte pentru a se „combina“ la un apartament cu doua-trei camere.

Chiria in acest caz se imparte la numarul de persoane, iar inghesuiala face loc de bani pentru alte cheltuieli lunare. Cei care stau cu parintii sau au deja o locuinta cheltuiesc minimum 700 de lei lunar. Traiul in Bucuresti e scump pentru ca si veniturile celor care muncesc in Capitala sunt mai mari cu 37% fata de media nationala. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), un bucurestean a castigat in februarie 2008 peste 1.500 de lei, in timp ce salariul mediu net pe economie a fost 1.134 de lei.

Fara 700 de lei o duci rau
Andreea C. a venit din Valcea in Bucuresti, la studii, acum trei ani. Dupa un an in care a stat in chirie si s-a convins ca preturile sunt „exagerat de scumpe“, a decis ca cea mai buna solutie este sa investeasca intr-o garsoniera din cartierul Militari. „M-am gandit sa o cumpar repede pentru ca aveam posibilitatea de a vinde o alta garsoniera pe care mi-o cumparasera ai mei, in centru, la Valcea“, isi aminteste Andreea cum s-a intamplat acum doi ani.

Pe locuinta de 26 de metri patrati din buricul orasului ei natal, Andreea a luat 22.000 de euro. Cu banii astia nu putea cumpara decat doua treimi din garsoniera de 28 de metri patrati, de la marginea Bucurestiului, asa ca a apelat si la ajutorul parintilor. E bucuroasa ca are acum casa ei si apreciaza ca a fost o miscare inspirata sa cumpare casa la acel moment, pentru ca „de-atunci, preturile au explodat“. Chiar si cu casa, Andreea estimeaza ca traiul in Bucuresti este totusi scump: „Daca nu ai cel putin 700 de lei pe luna, o duci rau de tot“.