Romania nu are nici un aparat care sa testeze nivelul de iradiere al produselor alimentare importate, a informat Comisia Nationala de Control al Activitatilor Nucleare (CNCAN). Probabilitatea de a consuma alimente iradiate din import este mare.
Pana acum, autoritatile statului nu au pus problema existentei unui institut de control si a unor laboratoare de certificare a produselor alimentare iradiate asa cum sunt in toate tarile civilizate. "Ar trebui sa avem si noi un astfel de institut de control. Asa, suntem nevoiti sa ne bazam pe buna-credinta a producatorilor care exporta alimente la noi", a afirmat Anton Coroianu, director in CNCAN.
Iradierea alimentelor se practica in tarile occidentale, in vederea distrugerii anumitor bacterii din compozitia produsului, pentru ca acesta sa aiba o durata de valabilitate mai mare. Produsele cele mai iradiate sunt legumele, fructele si vinurile. In Romania, nu se utilizeaza acest procedeu de iradiere.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Statul nu opreste importul de alimente iradiate!.