Conform studiului "Calitatea vietii profesionale a salariatilor din sistemul sanitar si tendinta de migratie pentru munca", 64,89% din repondenti declara ca sunt tentati de perspectiva angajarii in strainatate in vederea unui salariu mai atractiv, 85,6% declara ca au colegi plecati la munca in strainatate, in timp ce pentru aproximativ 61% din personalul medical chestionat integrarea Romaniei in UE reprezinta si o oportunitate pentru a gasi locuri de munca mai bine platite in alte state membre.

Principalul motiv al migratiei personalului sanitar il constituie salariile prea mici. Astfel, peste 36% dintre cei intervievati considera ca un salariu situat intre 500 si 800 de euro i-ar determina in mod sigur sa nu ia in calcul posibilitatea de a pleca la munca in strainatate, iar peste 46% considera ca un salariu de peste 800 de euro i-ar determina sa ia aceeasi decizie.

Angajatii apreciaza negativ starea sistemului sanitar.
Procentul celor care se declara nemultumiti de rezultatele reformei sanitare (45,35%) este mare in raport cu rezultatele reformei comunicate in mod constant de autoritati.