Scriitorul roman dispretuieste autorii "comerciali". El nu se prostitueaza, produce literatura. Marile tiraje ale celor citorva confrati autohtoni il fac sa-i acuze de compromisuri si de vinatoare de prosti si de coafeze. Cite carti-eveniment au aparut insa in acest an? Carti semnalate ca atare macar in paginile revistelor de cultura!

Lasam deoparte cronicile binevoitoare sau de-a dreptul amicale scrise potrivit regulii de aur "Eu scriu azi bine despre tine, miine te astept sa imi intorci binele pe care ti l-am facut".

Despre carti se scrie, totusi, si in mediile neoficializate - pe forumurile in care se discuta literatura, uneori foarte aprins -iar pe bloguri se schimba impresii despre ultimele aparitii editoriale bastinase.

Astfel ca o carte mare sau cel putin foarte interesanta are tot mai putin ghinionul de a trece neobservata.

Marin Preda, naucit de succes

Unde sint acele carti care ar merita o mare audienta si n-o au? Sa ne intoarcem putin in faimosii ani ai marilor tiraje si ai cozilor la librarii. Atunci romanii aveau mai mult timp pentru lectura, e adevarat. Dar nu se asezau la coada pentru orice timpenie. Publicitatea din gura in gura functiona numai pentru cartile interesante sau macar incitante.

Cind Marin Preda a publicat "Cel mai iubit dintre paminteni" s-au raspindit aproape instantaneu doua recomandari contradictorii: "E anti!", suna cea mai larg ofertanta. "Toata viata lui Preda, saracu’!", laudau romanul cititori convinsi ca Marin Preda a facut puscarie (inexact) si ca a avut o viata amoroasa dramatica (adevarat).