"Nu putem spune exact cu cat vor creste preturile sau de cand intra in vigoare majorarile. Acest lucru depinde de fiecare procesator", ne-a declarat Mihai Visan, directorul executiv al ARC. Carnea de porc se va scumpi cu pana la 25%, iar mezelurile vor costa cu 10% mai mult din septembrie.
Potrivit procesatorilor, carcasa de porc nu se gaseste pe piata interna la mai putin de 7-7,5 lei noi/ kilogram. Procesatorii trebuie sa isi asigure materia prima din import, care costa peste 2,2 euro/kilogram, la care se adauga taxa vamala de 10%. In acest fel, pretul produselor din carne de porc este cu cel putin 25-30% mai mare.
"Nu este momentul pentru noi scumpiri, pentru ca piata nu mai suporta, dar noi trebuie sa ne achitam creditele de la banci pentru investitiile pe care le-am facut ca sa ne aliniem la standardele europene de calitate si igiena", a mai spus Mihai Visan. Pentru a proteja populatia, procesatorii de carne au cerut autoritatilor sa anuleze taxa vamala la carcasa de porc si sa prelungeasca facilitatile sanitar-veterinare la importurile de pe piata nord-americana pana la aderarea la Uniunea Europeana.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Se scumpeste carnea de porc.