Acestea sunt intrebari ce isi cauta din ce in ce mai des raspuns. Tot mai multi specialisti incearca sa faca o radiografie a Romaniei si sa descopere acele puncte care sa ne diferentieze de celelalte natiuni. Misiunea este una aproape sisifica. Sondajul realizat de CURS impreuna cu Jurnalul National a facut un mic pas in acest sens. Rezultatele acestui sondaj sunt extrem de spectaculoase si le puteti citi in Editia de Colectie a Jurnalului National de luni, 10 iulie.

Principalele atitudini specifice romanilor, asa cum au fost nominalizate in sondaj sunt: dorinta de imbogatire peste noapte este (cea mai importanta) , resemnarea, dorinta de a reusi cu orice pret, chiar dincolo de lege. Acest lucru se vede atat in societatea de astazi cat si prin imaginea de "cei trei care au speriat vestul" pe care o au romanii in afara.

Dar elementele ce spun cel mai mult despre noi se regasesc chiar in proverbele noastre. Astfel, romanii considera ca urmatoare afirmatie: " Face haz de necaz" li se potriveste: foarte mult - 42%, mult - 43%, putin - 8% si foarte putin - 2%. La afirmatia: Sa moara si capra vecinului 43% dintre respondenti s-au regasit "foarte mult", 40% "mult" si doar 3% "putin".

La intrebarea : " Daca ati caracteriza Romania de azi printr-un cuvant care ar fi acela ?" Majoritatea respondentilor, 24 % au socotit apreciat cuvantul "saracie" ca fiind cel mai potrivit starii Romaniei contemporane. Pe pozitia a doua, cu un procent de 13 % Romania e caracterizate drept o tara plina de : "nesiguranta, anarhie, haos ". "Coruptie, cu hoti" sunt alte atribute ale Romaniei de in opinia a 8% dintre respondenti.

La intrebarea "Care credeti ca este cel mai important monument arhitectural Romanesc", majoritatea respondentilor, 19 %, au mentionat Casa Poporului. Coloana Infinitului, o sculptura, totusi, se situeaza pe locul al doilea in clasament, cu 11 %, urmata de Castelul Peles cu 5%. Pe lista, apare o alta sculptura a lui Brancusi, Poarta Sarutului, cu 1% la egalitate cu Manastirea Voronet.