La Bilea Lac, in muntii Fagaras, natura contrazice flagrant panseul prezidential "iarna nu-i ca vara". Numai intr-un loc, unde e zapada aproape tot anul, a putut pitesteanul Aurelian Nica sa aduca arhitectura printre nameti si sa ridice un hotel de gheata. "Cred ca ideea mi-a venit cind eram copil si am construit prima mea cazemata din zapada", spune el. Joaca cu zapada a devenit serioasa cu 4 ani in urma, cind Nica a facut primele schite si tentative de a lucra cu gheata. Pe 20 ianuarie 2006, dupa aproape o luna de muncit cite 8 ore pe zi, la -20 de grade, Nica si echipa sa vor deschide primul "ice-hotel" romanesc.
Materie prima din lac
Aurelian Nica a invatat pe propria piele ca, daca temperatura nu tine cu tine, arhitectura in gheata se duce de ripa. Prima tentativa de hotel de gheata a avut-o cu doi ani in urma, pe Piscul Negru din Fagaras, la 1.200 de metri altitudine si -8 grade racoare. Prea cald. "Temperatura optima de prelucrare a ghetii este intre -15 si -25 de grade. La Bilea, am zapada la indemina, iar materia prima, blocurile de gheata, le iau direct din lac", spune el. Gheata e taiata si decupata cu joagarul pentru lemne. Drujba si-a dat duhul din cauza umezelii, dupa o saptamina.
"E dificil si placut, in acelasi timp, sa lucrezi cu gheata. E ciudata, daca e prea frig devine casanta, daca e prea cald nu mai poti s-o modelezi. Facind catarari pe gheata, am invatat cum reactioneaza la diferite temperaturi", povesteste Nica. A avut timp sa invete capriciile materialului sau preferat in cei 5 ani petrecuti ca salvamontist si cabanier la Piscul Negru, ca si in cei peste 20 de ani de drumetii prin munti.
20 de euro o camera
"Va spun, din proprie experienta, ca am dormit zeci de nopti in zapada: cit timp stai nemiscat, se formeaza o pelicula de aer cald in jurul corpului. Doar daca te misti, simti frigul!", isi pregateste Nica viitorii clienti pentru temperaturile de 4 grade, cu plus sau cu minus, din camere. "Pentru cei care nu fac fata, cabana Bilea e la doi pasi. Nu puteam sa-i spun omului: dormi in zapada, nu ma intereseaza daca supravietuiesti!". Deja au aparut amatorii de experiente extreme, care "vor sa vada cum e" la ice-hotel, pentru 700.000 de lei pe noapte.
Investitia in zapada
"Orice lucru nou trebuie incercat, experimentat. Hotelul asta vreau sa iasa opera de arta!", spune Nica. Entuziasmul sau nu a convins, deocamdata, prea multi investitori. Unica sponsorizare a venit din partea unui producator de bere, 3.000 de euro. Restul, pina la 5.000, Nica i-a scos din propriul buzunar. E convins, insa, ca va avea succes si ca banii vor aparea incet, incet.
"Nimeni nu are acum curaj sa bage bani in asa ceva", spune Nica. Si e de inteles, cind afli soarta inevitabila a hotelului de gheata, de a deveni brusc o manastire a mesterului Manole, din cauza caldurii: "In cazul in care apar temperaturi pozitive, timp de 4 zile la rind, ii dam jos acoperisul si inter-zicem accesul. In aprilie sau mai, oricum il demolam. Apoi, iarna viitoare, o luam de la capat. Constructia dureaza mai putin de o luna si vom veni mereu cu ceva nou".
Arhitectura la rece
Hotelul de gheata de la Bilea Lac ocupa o suprafata de 300 mp. Are o receptie si 8 dormitoare dispuse radial, plus un mare bar de 180 mp. Tavanul, inalt de 4-5 metri, este sustinut de coloane de gheata transparenta. Peretii au o grosime de 1 metru si sint claditi din "firn", zapada tasata si inghetata. Iluminatul se va face cu lampi fluorescente, "reci". Toaleta e afara, in cladirea telecabinei. Gatitul iese din discutie. Fumatul va fi interzis, nu din cauza caldurii emanate, ci din cauza mirosului care se impregneaza rapid in gheata si a mizeriei care e greu de scos din zapada.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Pneumonie de 3 stele.