Potrivit comunicatului de presa emis de MApN, un avion de patrulare suedez, care executa misiuni de inspectie aeriana in cadrul Operatiei ATALANTA, a localizat, miercuri dimineata, un skiff suspect (ambarcatiune traditionala de mici dimensiuni), la o distanta de 420 de mile marine est de Mogadiscio, capitala Somaliei. Comandantul gruparii navale EU NAVFOR a trimis urgent in zona cele doua fregate, pentru inspectie.

"Dupa o excelenta cooperare intre marinarii romani si cei turci, noua persoane, suspectate de acte de piraterie, au fost retinute si ambarcate la bordul fregatei "Regele Ferdinand", pentru investigatii, iar skiff-ul a fost distrus, in vederea prevenirii utilizarii acestuia in acte de piraterie", se arata in comunicatul MApN.

Contraamiralul Potts, comandantul Fortelor navale ale Uniunii Europene, a declarat ca suspectii au fost gasiti rapid, iar nava lor a fost distrusa.

"Urmare a efortului combinat al fortelor implicate in lupta impotriva pirateriei in regiune, inca o data, suspectii pirati, care ataca si jefuiesc navele comerciale si echipajele acestora in Oceanul Indian, au fost gasiti rapid si nava lor a fost distrusa. Asa cum am mentionat in luna octombrie, noi stim ca perioada musonului s-a sfarsit, iar piratii isi incearca norocul pe mare, dar ii avertizam in mod constant ca nu vor avea satisfactii", a declarat Potts, conform MApN.