Un studiu realizat la facultatea Louisville din Kentucky pe 16 indivizi cu probleme cardiace a dat rezultate neasteptat de bune. Medicii reconsidera acum posibilitatea de a folosi celule stem (celule susa) in tratamentul sistemului cardio-vascular.

In studiul respectiv, s-au recoltat celule stem cardiace de la pacienti prin operatii de bypass. Acestea au fost purificate si reintroduse in inima pacientilor. Studiul a inceput in 2009, iar doi ani mai tarziu, pacientii demonstreaza o eficienta crescuta cu pana la 40% a capacitatii inimii de a pompa sange.

14 pacienti au raspuns terapiei, iar in randul lor eficienta inimii a crescut cu 30 - 38,5% in decurs de un an. Suprafata de tesut cardiac cicatrizat in urma infarcturilor s-a redus cu 24% in patru luni si cu 30% dupa un an. Medicii trebuie acum sa reconsidere teoria care spune ca o data ce tesutul cardiac se cicatrizeaza, acesta este in esenta mort.

“Studiul respectiv demonstreaza ca poti folosi celule stem specializate din sistemul cardiac pentru a obtine rezultate mai bune decat daca ai folosi celule stem produse in maduva osoasa a pacientului” a explicat pentru ABC News dr. Joshua Hare, profesor de cardiologie la Universitatea Miami.

O parte din pacientii care au luat parte la studiu nu au fost supusi operatiei de reintroducere a celulor stem, pentru a servi drept grup de control. In cazul lor nu s-a observat nici o imbunatatire a functiilor inimii.

"Daca rezultatele se confirma in studii viitoare, ar putea sa ofere un leac pentru pacientii care au boli fatale de inima", a declarat Roberto Bolli, director al catedrei de cardiologie la Universitatea Louisville si autorul studiului care a fost publicat in revista medicala The Lancet.

Un alt studiu care a folosit aceeasi terapie cu celule stem, de data asta realizat la Spitalul Cedars-Sinai, a publicat recent rezultate si mai impresionante. 25 de voluntari au participat, iar in cazul celor 17 care au trecut prin terapia cu celule stem s-a observat o reducere cu pana la 50% a tesuturilor cardiace alterate de infarct.

"E ca si cum cineva mi-a dat o pilula magica. Ma simt mai bine din toate punctele de vedere. Parca as fi un personaj intr-un film science fiction, asa ma simt" a declarat pentru CBS Evening News unul dintre participantii la studiul Cedars-Sinai, Ken Milles.