Chiar daca mai sunt doar cateva zile pana la sunarea clopotelului inceputului de an scolar, sistemul de invatamant romanesc produce o nemultumire generala in randul romanilor, 64,2% dintre respondentii ultimului studiu realizat de iVox declarandu-se nemultumiti si foarte nemultumiti de el, iar 73,5% dintre respondenti considerand ca sistemul actual de invatamant este mai slab decat cel din urma cu 15 ani.

  • Ce determina acesta stare de indignare si nemultumire?

Cauzele principale identificate sunt infrastructura scolara, care nu este suficient de performanta (40%), rezultatele slabe ale BAC-ului din acest an, care sunt efectele unui sistem educational depasit (35%) sau faptul ca in scoala se predau prea multe materii (32,9%).

Alte probleme importante de care se loveste sistemul de educatie romanesc sunt dezinteresul elevilor fata de scoala (84,1%), lipsa unor programe de educatie atractive si actuale (83,1%), insuficienta fondurilor alocate de guvern invatamantului (80,9%), dar si pregatirea profesorilor (72,8%) sau dotarea scolilor (62,4%).

Aspecte ingrijoratoare reprezinta, de asemenea, absenteismul elevilor care este vazut ca fiind o problema tot mai mare (54,2%) si frauda la examene (59,2%). Abandonul scolar si violenta in scoli sunt si ele considerate, aproape in egala masura, probleme tot mai mari (45,5% respectiv, 47,6%). [Ce facem cu violenta din scoli?]

  • Cum se pot rezolva aceste probleme, in opinia cetatenilor?

Aceste probleme, in opinia respondentilor isi gasesc rezolvarea prin dezvoltarea unei curricule mai atractive, interactive si aplicate (88,5%) sau prin dezvoltarea de programe educationale alternative, mai precis o educatie non-formala (85,2%).

  • Scolile private, singura alternativa pentru o educatie de calitate?

Un procent important de respondenti (43,1%) considera ca scolile private sunt o alternativa mai buna la scolile de stat din Romania. Totusi 56,9% nu sunt de acord cu acest lucru. De asemenea 55,4% din persoanele chestionate nu si-ar trimite copii la o astfel de scoala, pe cand 44,6% ar alege astfel de institutii.

Dintre respondentii care ar ar alege sa plateasca pentru un an de scolarizare la o scoala privata se remarca cei care ar fi dispusi sa plateasca intre 801 si 1000 de euro pe an (20,2%), cei care ar fi dispusi sa plateasca intre 200 si 400 de euro pe an (19,8%) si intre 401 si 600 de euro (19,8%).

Sondajului online a fost realizat pe un esantion de 5724 de utilizatori, care au completat chestionarul in perioada 8 – 21 August 2011.