Ministrul Afacerilor Externe (Teodor Baconschi, n.r.) a vorbit despre "legaturi intre criminalitate si comunitatea roma" si s-a referit la rata "naturala" a delincventei printre romi, noteaza MEDIAFAX.

In noiembrie, in timpul vizitei sale in Slovenia, presedintele (Traian Basescu, n.r.) s-a referit si el la romi ca fiind "delincventi" si a vorbit despre ei ca fiind "dificil de integrat" si "nedispusi sa munceasca"", arata Amnesty International in raportul sau privind drepturile omului, publicat vineri.

Amnesty International a notat in raport si propunerea legislativa de a schimba numele oficial al membrilor minoritatii rome in "tigan", avertizand ca acest termen are o conotatie peiorativa si stigmatizeaza persoanele.

"In termenii societatii extinse, un sondaj de opinie privind perceptia publicului asupra romilor, facut de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie in octombrie, a aratat ca 67 la suta dintre romani nu ar accepta un membru al comunitatii rome in familia lor", se mai arata in raport.