In Romania sunt confirmate pana in prezent 15 infectii cu virusul West Nile, conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile si a rezultatului probelor de laborator de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino.

Astfel, la cele sapte cazuri confirmate la inceputul acestei saptamani se adauga alte doua cazuri din primul lot de investigatii (din cele anuntate in 30 august in curs de evaluare) si inca sase cazuri noi confirmate pana in prezent.

Cele 15 cazuri de infectare cu virusul West Nile sunt din Bucuresti si judetele Dolj, Alba, Buzau, Cluj, Ialomita, Galati, Sibiu, Teleorman (cate un caz), Mures (doua cazuri) si Constanta (patru cazuri).

In prezent, alte doua noi cazuri sunt in investigare clinica, epidemiologica si de laborator, urmand sa se stabileasca daca este vorba de infectare cu virusul West Nile.

Starea de sanatate a bolnavilor care primesc asistenta medicala de specialitate in unitatile sanitare este buna, cinci pacienti fiind externati pana vineri.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au precizat ca pana vineri nu au mai fost inregistrate decese, in afara celor doua anuntate luni. [Alerta in Romania: Doua persoane ucise de virusul West Nile]

Cele doua persoane care au decedat aveau varste peste 70 de ani si boli cronice preexistente. Unul dintre cei care au decedat era din Bucuresti, iar celalalt din Constanta.

Specialistii in sanatate publica din Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa ia in continuare masuri de protectie, printre care sa evite expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa utilizeze substante chimice de indepartare a acestora, sa impiedice patrunderea tantarilor in casa, sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor si sa indeparteze recipientele de apa statuta.

De asemenea, Ministerul Sanatatii solicita intensificarea colaborarii Directiilor de Sanatate Publica cu prefecturile si administratiile publice locale, pentru punerea in aplicare a masurilor specifice de prevenire, cum ar fi, de exemplu, dezinsectiile.

  • Virusul West Nile a provocat moartea a cel putin 14 persoane in nordul Greciei

Virusul West Nile a provocat moartea a cel putin 14 persoane in nordul Greciei si 142 de imbolnaviri, anunta Centrul elen pentru Controlul si Prevenirea Epidemiilor, relateaza MEDIAFAX.

Cel putin 32 de persoane sunt in continuare internate, iar opt dintre ele se afla la terapie intensiva.

Virusul West Nile se transmite prin intermediul tantarilor sau transfuziilor cu sange infectat. Simptomele specifice sunt febra mare, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare ori alte manifestari care survin in trei-sapte zile de la o posibila intepatura de tantar.

Autoritatile din regiunea greaca Macedonia (nord), unde au fost semnalate cele mai multe cazuri, au anuntat ca vor lua masuri speciale pentru indepartarea tantarilor.