Pare aproape incredibil ceea ce se poate intampla in spitalele din Romania. Un copil este ars intr-un incubator unde a fost uitat de o asistenta, iar cazul a socat la acel moment, transmite MEDIAFAX.

Explozia de la Maternitatea Giulesti, produsa luni seara, a fost insa fitilul care a aruncat in aer un sistem muribund financiar, dar care a dat exemplu de solidaritate, dincolo de problemele existente.

Informatiile legate de cauza producerii acestui incident sunt inca in faza de ipoteze. Cea mai probabila ar fi aceea ca ar fi fost un scurtciruit, probabil de la o improvizatie de alimentare a aerului conditionat, respectiv de la neizolarea a doua fire, dupa cum sustin surse judiciare.

Pana la aflarea exacta a imprejurarilor in care s-a produs tragedia, bilantul este acesta: patru bebelusi au murit, iar sapte sunt in stare foarte grava, soarta lor depinzand de sansa. [Tragedie la Maternitatea Giulesti]

Cine poate alina drama parintelui caruia i-a murit copilul in spital? Cine este cel care a autorizat o instalatie improvizata sau cel care a acceptat sa faca o astfel de lucrare in cazul in care ipoteza exsistentei acesteia ar fi adevarata?

  • Cum de se poate ajunge in astfel de situatii?

Acestea sunt intrebari care pot curge sub diferite forme si care pot da nastere la alte intrebari. Toate raspunsurile ar putea fi concentrate in jurul unui singur motiv: starea jalnica a sistemului sanitar, fundamentata pe "marile reforme care au la baza doar reducerea cheltuililor, fara sa se tina cont de urmari". Acesta este de multi ani doar un subiect de presa. Guvernul este de neclintit in decizii, singurul sau tel fiind reduceri si disponibilizari.

Reducerea cheltuielilor, disponibilizarea personalului, economii la bugetul de stat, diminarea salariilor, toate acestea ca sa raportam la FMI ca ne-am facut treaba. Fondul nu cere insa blocarea posturilor nici in spitalele din Franta, nici din Marea Britanie, pentru ca politica de personal o fac autoritatile din tarile respective. Guvernul roman intelege insa altfel conditiile impuse de FMI si atunci se ajunge la situatia crunta in care statul, inloc sa fie preocupat de sustinerea sistemului sanitar, se "ingrijeste" doar de decapitarea lui.

In acest context, fiecare este nevoit sa se carpeasca asa cum poate.

De mai multi ani, posturile in sanatate sunt blocate, fara ca Guvernul sa sa teama de faptul ca un asistent medical trebuie sa ingrijeasca pe tura zeci de bebelusi sau o suta de oameni cu probleme mintale grave.

Faptul ca pentru sanatate nu sunt bani la buget explica dispretul cu care este tratat sistemul sanitar. Mii de medici si asistenti pleaca in alte tari unde sunt tratati omeneste si unde au conditii de munca civilizate.

In Romania ramane doar un manunchi de oameni care incearca sa faca fata nevoilor. Nu reusesc pentru ca nu au niciun stimulent. Merg la serviciu si fac si ei cat pot. Adica improvizatii. Daca improvizatiile duc la moartea unor bebelusi va trebui sa cada un cap, poate doua, dar aceste masuri nu vor rezolva fondul problemei.

Scandalul mediatic se va stinge asa cum s-a intamplat de fiecare data, fara rezolvarea problemelor de fond: problemele umane si materiale.

Se pare ca in Romania este nevoie sa moara oameni pentru a fi luate masuri. Iar masurile dureaza trei zile, ca si minunile.

Apoi, viata reintra in normal. Cu lipsuri, promisiuni, sanctiuni. Fara efect pe termen lung, pentru ca avem alte angajamente, alte prioritati, alte interese. Cele in care sanatatea nu este o prioritate. Este la capitolul si altele....

  • Ce spune ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, marti, ca accidentul de la Maternitatea Giulesti a fost unul "teribil", "una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar romanesc".

"Ne-am confruntat cu un accident teribil, una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar romanesc", a spus ministrul Cseke Attila, intr-o conferinta de presa.

Acesta a prezentat situatia existenta in prezent in urma exploziei, cand au fost transferati de la maternitatea Giulesti 114 pacienti, dintre care 53 nou-nascuti si 61 de femei.