"Pentru efectuarea analizei comparative, transformarea preturilor de producator din alte valute in lei se face luandu-se in considerare cursul de schimb valutar folosit la alcatuirea bugetului pe anul in curs", se precizeaza in ordinul publicat in Monitorul Oficial la inceputul saptamanii, consultat de Wall-Street.

Astfel, in conditiile in care leul va continua sa se deprecieze, preturile la medicamente vor creste. Anul trecut, preturile produselor farmaceutice au fost stabilite la un curs de 4 lei/euro, un nivel sub cursul mediu leu/euro pe intregul an, de 4,23 lei/euro.

In plus, prin noul ordin, medicamentele generice, copii mai ieftine ale medicamentelor originale, vor avea un pret echivalent cu maximum 70% din cel al medicamentului original: produs farmaceutic inovativ, protejat de patentul de inventie. In 2009, pretul genericelor erau stabilite la un nivel maxim de 65% din cel al originalelor.

Pana in prezent, preturile medicamentelor romanesti erau stabilite in functie de cele din Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.