Intr-un interviu pentru Adevarul, Adrian Streinu-Cercel isi manifesta nemultumirea asupra faptului ca populatia din Romania nu se vaccineaza impotriva gripei porcine: "Romanilor pare sa nu le fie teama, pentru ca nu prea vor sa se vaccineze. Cred ca informatia care a ajuns la ei n-a fost cea mai corecta cu putinta".

Acesta a enumerat cinci motive pentru care ar trebui sa ne vaccinam:

  • Avem de-a face cu un virus gripal complet nou, fata de care nimeni nu este protejat de pe urma experientelor anterioare cu infectiile gripale.
  • Avem vaccin pe teritoriul Romaniei si Cantacuzino este unul din cei 11 producatori mondiali de vaccin.
  • Daca avem un producator care face vaccin, pe cale de consecinta, avem convingerea ca vaccinul este sigur si eficient.
  • Nu-mi doresc sa am decese din cauza infectiei cu A-H1N1 pe teritoriul Romaniei
  • Vaccinarea este singura metoda preventiva care te protejeaza impotriva infectiei si a dezvoltarii de forme severe de boala.

    • Cum a ajuns virusul la om?
    "Veracruz, Mexic, crescatorie de porci, deversarea dejectiilor de porci in laguna, rata salbatica care a adus virusul gripal aviar. Porcul are receptori si pentru virusul gripal uman si pentru cel aviar si pentru cel porcin. Porcul a venit cu virusul lui. Cand a fost discutia cu virusul gripal aviar la noi, tocmai asta a fost tema pe care am primit-o de la OMS: sa nu lasam virusul gripal uman sa se intalneasca cu cel aviar, la porc", explica dr. Streinu-Cercel.

    Potrivit secretarului in stat, ordinul de sanctionare a persoanelor care se imbolnavesc dupa ce au refuzat vaccinarea este in analiza.

    Cititi mai multe in Adevarul.