• Ce este o toxiinfectie alimentara?
Toxiinfectiile alimentare reprezinta o gama de infectii ale tractului digestiv, determinate de existenta microbilor in alimente, care, prin ingestie, ajung sa afecteze tractul digestiv.

  • Care sunt simptomele toxiinfectiilor alimentare?
- Stari de greata
- Varsaturi
- Ameteli
- Astenie
- Diaree
- Febra
- Colici intestinale
- Dureri de cap.

  • Care sunt cauzele toxiinfectiilor alimentare si cum ne putem contamina?
Alimentele pot fi contaminate fie in timpul productiei, prin manevrarea unor utilaje sau alimente infectate, fie prin inocularea infectiei de catre producator: de exemplu o persoana cu panaritiu (infectie la unghie) care manipuleaza produsele de carne, potrivit Healthy.

De asemenea, este posibil ca anumite produse alimentare infectate cu microbi sa nu mai prezinte colonia microbiana, insa toxinele produse de aceasta inca sa existe in aliment, producand astfel toxiinfectia alimentara.

Este astfel indicat sa cititi termenul de valabiliatte al alimentelor si sa fiti atenti la perisabilitatea acestora, conditiile de pastrare, etc. Spre exemplu, iaurturile sau conservele nu trebuie sa fie “umflate” – semn de fermentare; ouale vor fi inscriptionate si cumparate din magazine avizate (in special cele de rata sunt cele care prezinta risc mai mare), iar carnea trebuie sa arate proaspat. Atentie sporita si la lactatele incorect depozitate, maioneze, produse cu ciocolata sau frisca, prajituri sau torturi.

  • Cum putem preveni toxiinfectiile alimentare?
- Pastrati carnea si oule la rece, fie ca sunt sau nu preparate;
- Nu depozitati alimentele in vase in care a stat carne cruda sau care sunt nespalate;
- Evitati sa cumparati preparatele din maioneza sau care contin oua crude sau frisca. Sunt indicate cele preparate in casa, pastrate la rece si consumate in doua zile.
- Evitati sa cumparati lactate sau branzeturi “de pe marginea drumului”;
- Alimentele trebuie sa fie bine preparate termic, “carnea in sange” nu este o placere sanatoasa;
- Evitati sa cumparati carne, carne tocata sau mezeluri din magazine “suspecte”.
- Nu pregatiti alimentele in vase nespalate sau pe mese murdare.