"Am dorit sa strang intr-o carte nume reprezentative ale culturii romane. Sunt personalitati care pot depune marturie despre timpul tumefiat in care ne miscam, despre tranzitia apasatoare, despre balansul intre doua lumi: comunista si postcomunista. Selectia mea a urmarit ca, prin aceste interviuri, sa arat care au fost si sunt personajele acestei lumi, marile teme, marile framantari, ce placeri, ce idiosincrazii, ce obsesii exista in cultura romana de azi", explica Simonca demersul sau publicistic.


Cel mai mare regret al autorului este acela ca in acest volum nu se gaseste si o convorbire cu scriitoarea Herta Müller, laureata Nobelului 2009 pentru literature, noteaza NewsIn."Din pacate, am ratat acest interviu, din cauza ca am intarziat 12 minute", a spus, cu ocazia lansarii, Simonca.

Jurnalistul a mai marturisit ca, pentru a fi posibila aparitia cartii, i-a fost foarte greu sa gaseasca o editura, cele mai multe dintre acestea impunandu-i care dintre interviuri pot ramane in volum si care, nu.

Simonca a mai spus ca titlul volumului este o intrebare pe care i-a adresat-o in interviu lui Gabriel Liiceanu. "In acel interviu, abordasem mai multe subiecte delicate la momentul respectiv, fapt pentru care Andrei Plesu m-a criticat ulterior intr-un articol, pentru ca l-am chestionat pe Liiceanu in legatura cu 'lucruri minore'", si-a amintit autorul.

Prezenta la lansare, jurnalista Mihaela Spineanu a explicat, in gluma, dar foarte sugestiv, titlul volumului si, implicit, atitudinea autorului: "Simonca enerveaza ca detectivul Columbo".

In varsta de 41 de ani, Ovidiu Simonca este absolvent al Facultatii de Istorie-Filosofie de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, specializarea sociologie. Debutul jurnalistic si l-a facut in timpul facultatii, la "Opinia studenteasca", dupa care a lucrat la Monitorul de Iasi, Radio Nord-Est, BBC Romania, Radio Total, Evenimentul zilei, Cotidianul si Editura Polirom.

A participat la infiintarea Departamentului de Jurnalism de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi si este laureat al Premiului Clubului Roman de Presa, editia 2003, la sectiunea Talk-show radio, pentru o emisiune difuzata de BBC Romania.

La Gala Jurnalismului Cultural, editia I, organizata de Fundatia Culturala "Timpul" in decembrie 2008, Simonca a obtinut Premiul pentru Interviu, in motivatia juriului spunandu-se ca "interviurile sale sunt 'pe bune', adica stie ce trebuie sa obtina de la fiecare persoana intervievata, fara ca interviul sa devina oficial si scortos". Din februarie 2005, este redactor-sef adjunct la revista "Observator cultural".