In cele 27 state membre UE, 28% dintre respondenti considera ca munca le deterioreaza semnificativ starea de sanatate, iar 47% spun ca "intr-o oarecare masura", potrivit sondajului realizat de institutul TNS. 15% au raspuns "nu prea", iar 6% "deloc", relateaza AFP, conform NewsIn.

In Lituania, procentul persoanelor care cred ca munca le deterioreaza destul sau semnificativ sanatatea este cel mai mare (91%), iar cel mai scazut este in Malta, 61%.

In Franta, unde mai multe sinucideri in randul angajatilor France Telecom au relansat dezbaterea pe acest subiect, 79% cred ca munca le deterioreaza sanatatea. [Seria de sinucideri de la France Telecom continua cu un al 24-lea deces]

Aceste rezultate sunt surprinzatoare, a comentat Jukka Takala, directorul Agentiei europene. In opinia sa, "impactul muncii asupa sanatatii este, evident, real, dar asteptarile fata de munca au crescut: ea nu mai este doar un mod de a supravietui".

Intrebati despre evolutia conditiilor de munca, 57% dintre europeni cred ca ele s-au ameliorat destul, fata de 32%, care cred contrariul. Grecia este pe primul loc intre tarile cu cele mai sumbre constatari, devansand Bulgaria, Slovenia si Romania.

Cu privire la viitor, 61% dintre respondenti cred ca actual criza va deteriora semnificativ sau mai degraba va deteriora conditiile de munca, fata de 34%, care nu cred acest lucru. Cei mai pesimisti sunt lituanienii, slovenii, grecii si estonii.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 27.106 persoane din cele 27 state membre. Ancheta a fost realizata telefonic in perioada 24 martie-12 mai 2009.