Actiunea a facut parte din programul guvernamental S.P.E.R. – Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma. Trainerii si voluntarii specializati in regie, scenariu, actorie, scenografie si editare de film au ajutat copiii sa creeze povestea, sa joace si sa produca materialul filmat.

Romii in Imperiul Bizantin, tranzactiile cu robi romi, domnia lui Stefan Razvan – domn rom al Moldovei, holocaustul romilor, romii in comunism sunt cateva dintre temele abordate in filme. Rezultatele au fost impresionante: 15 filme scurte – produse unicat - realizate de copii, de la recuzita, costume si muzica, pana la replici si roluri.

Scopul acestor manifestari a fost acela de a dezvolta stima de sine a copiilor de etnie roma prin accesul la informatii despre propria istorie, limba, port, muzica, meserii si traditii rome precum si prin activitatile anti-stigma organizate de catre cei 15 traineri specializati, aflam dintr-un comunicat de presa al S.P.E.R.

O sectiune "speciala" in programul de tabara a fost reprezentata de exercitiul impus de stigmatizare: prin rotatie, pentru scurt timp, o treime dintre participanti era privata de anumite drepturi.

Cu aceasta ocazie, copiii au constientizat ce reprezinta discriminarea, iar prin jocurile anti-stigma ce au urmat si-au consolidat identitatea culturala si stima de sine.