Astfel, custodia "Domnisoarei Pogany", una dintre variantele in bronz realizate de Brancusi in 1913, este inca incerta, dupa trei procese desfasurate la Paris, Oslo si Manhattan si doua vanzari controversate, fara ca opera sa fie clasata si inclusa in lista obiectelor de patrimoniu din Romania.

Reprezentantii Ministerului Culturii au confirmat ca statul roman a incercat sa includa piesa lui Brancusi in sectiunea Tezaur national, dar ca, pana acum, demersurile nu au avut rezultatul dorit. Norvegianul Christen Sveaas si corporatia lui David Martinez, cu sediul in Belize, au dovezi ca statuia le-ar fi fost vanduta de Alexandru si Alvaro Botez, cei care au mostenit sculptura, daruita chiar de Brancusi bunicilor din partea mamei celor doi frati, in 1914, arata NewsIn.

In 1976, familia a permis Muzeului de Arta al Romaniei sa expuna sculptura pentru o expozitie de doua luni, dar statul roman a refuzat sa o mai returneze proprietarilor. A durat mai bine de doua decenii, un proces si un ordin judecatoresc pentru ca statuia sa revina familiei, in 2000. Intre timp, cei doi frati au emigrat, Alexandru, la Oslo, iar Alvaro, la Paris.