"Dupa obtinerea titlului de profesor universitar nu mai avem nimic ulterior, ori eu cred ca ar fi bine sa existe inca un temei de a depune toate eforturile. Acum poti sa devii profesor universitar si la 30 si ceva de ani si cred ca este normal sa mai avem inca o treapta”, a spus ministrul Ecaterina Andronescu, potrivit NewsIn.

Ministrul a precizat ca aceste propuneri vor fi discutate cu reprezentanti ai universitatilor si organizatiilor din domeniu si vor fi incluse in Codul educatiei, care va fi finalizat pe 14 august. Pana in prezent a fost pus la punct capitolul de invatamant preuniversitar. Printre cele mai importante modificari anuntate se numara: eliminarea tezelor cu subiect unic, introducerea unui test international la clasa a IV-a, schimbarea modalitatii de admitere la liceu si reducerea numarului de probe la bacalaureat.

"Dorim ca Bacalaureatul sa se desfasoare dupa noua varianta, iar acest lucru se poate rezolva printr-o Ordonanta de Urgenta. Legat de testarea pe calculator, se vrea ca in maxim un an, toate unitatile scolare sa fie dotate cu calculatoare si sa aiba conexiune la internet", a precizat vicepresedinte Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simon Hancescu, potrivit realitatea.net.

In noua forma, Bacalaureatul va fi structurat pe doua etape:

  • Prima etapa se va desfasura pe parcursul clasei a XII-a si presupune evaluarea unor competente, precum cele de comunicare in limba romana sau in limba materna, competente digitale si evaluarea competentelor lingvistice.
  • A doua etapa este examenul propriu-zis de Bacalaureat, care consta in trei probe scrise, patru pentru cei care studiaza si limba materna. Limba si Literatura Romana, comuna pentru toata lumea, Matematica obligatorie pentru cei care fac sectiile stiintifice, respectiv Istoria, obligatorie pentru cei din zona socio-umana. Cea de-a treia proba va fi la alegere din ariile curriculare specifice.