Social 1 August 2009 14:06
In urma discutiilor cu sindicatele din invatamant, ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca reforma din invatamant va cuprinde masuri precum testarea cunostintelor de folosire a calculatorului pentru absolventii de clasa a XII-a, evaluarea generala a elevilor ce termina ciclul primar si posibil un examen de bacalaureat simplificat.
"Am convenit ca dupa clasa a IV-a sa urmeze evaluarea competentelor de baza, astfel, cand elevul va fi preluat in clasa a V-a, profesorul sa stie nivelul de acumulare. Am convenit, de asemenea, asupra modalitatilor de trecere de la gimnaziu la liceu, pe baza evaluarii continue din anii de gimnaziu, o evaluare de tip international", declara vineri (n.r. 31 iulie 2009), Ecaterina Andronescu, potrivit realitatea.net.

O alta din reformele anuntate de ministrul educatiei, va fi aceea ca absolventii clasei a XII-a vor fi evaluati si la competentele informatice, chiar daca nu au fost inscrisi la profilul mate-info si acordarea unui certificat de competente care sa le permita elevilor sa se angajeze avand gradul III de specializare. "S-a convenit asupra competentelor care se evalueaza la sfarsitul ciclului liceal, printre care competentele informatice care vor fi evaluate pentru toti absolventii de liceu, indiferent de profil", a spus Andronescu.

Poate cea mai importanta dintre masurile anuntate de Ecaterina Andronescu, este posibilitatea introducerii unui bacalaureat simplificat in care elevii vor fi evaluati numai la 3 materii in loc de 6 cate sunt in prezent, potrivit Realitatea tv. Astfel, chiar de la inceputul anului scolar 2009-2010, proba orala la limba romana ar putea fi transformata intr-o evaluare a competentelor la comunicare pe parcursul clasei a XII-a.

In ceea ce priveste probele scrise, acestea se pare ca vor ramane doar trei: limba romana, materia obligatorie si proba la alegere, si vor constitui examenul de bacalaureat propriu-zis. Astfel, toti copii vor fi evaluati la limba si literatura romana, cei de la profilul real vor sustine ca proba obligatorie la matematica, in timp cei da la filologie vor fi testati la istorie. Pentru probele la alegere, „realistii” vor putea alege intre informatica, fizica si chimie, in timp ce „umanistii” vor putea sustine proba la una dintre disciplinele geografie, filosofie si logica, noteaza EVZ.

"Vor fi trei probe, centrate pe competentele dobandite. Una pentru testarea competentelor lingvistice, in urma carora elevii vor primi un atestat de competente, alta pentru evaluarea competentelor de comunicare orala la limba romana si, eventual, materna si o evaluare a competentelor profesionale, proba in urma careia se va obtine un atestat profesional”, explica la inceputul lunii iulie, ministrul Andronescu.





Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.