Poate ca asa se explica si faptul ca mii de jurnalisti, curatori si critici au trecut pragul locatiilor Bienalei in zilele de preview (4-6 iunie 2009). Este vorba despre un eveniment cu adevarat important, o industrie in sensul real al cuvantului care strange in jurul sau interes si pasiune pentru arta contemporana. Anul acesta s-a vorbit chiar despre un numar record de tari participante (77) si in acelasi timp despre alte zeci de evenimente colaterale Bienalei care vor avea loc timp de sase luni.

Sute de artisti participanti si zeci de expozitii merita sa fie vazute in perioada 7 iunie-22 noiembre 2009. Dintre acestea, Pavilionul Romaniei, "Seductivness of The Interval" ("Seductia intervalului" - curator Alina Serban), a sedus publicul format in mare parte din jurnalisti si specialisti in arta. Nu poti sa nu ai un sentiment de mandrie atunci cand spanioli, germani sau americani fac rabdatori coada “sa vada pavilionul Romaniei”. De mentionat ca, dintre toate tarile participante, de acelasi succes s-au mai bucurat doar cateva pavilione.

Nu ratati galeria foto! O gasiti aici.

Chiar daca anul acesta Marele premiu al Bienalei venetiene a fost atribuit Statelor Unite, un pavilion dedicat artistului Bruce Nauman, despre expozitia romaneasca s-a vorbit in termeni superlativi. Neoficial, s-a afirmat chiar ca pavilionul romanesc s-ar fi aflat printre primele 6 preferinte ale juriului.

Romania a deschis in mod oficial pavilionul de la cea de-a 53-a editie a Bienalei din Laguna (vineri 5 iunie), pe o ploaie ce izbea puternic in plafonul locatiei, ceea ce a grabit intrarea vizitatorilor ce stateau in coada din fata intrarii si care au animat pentru moment, poate prea mult, atmosfera expozitiei.

Fara indoiala insa, pentru digestia proiectului este recomandata o vizionare calma. Ca intr-un labirint - o arhitectura marca Studio Basar - descoperim lucrari semnate de 3 artisti: Stefan Constantinescu, Andrea Faciu si Ciprian Muresan.


Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului "Seductia intervalului", succes romanesc la Venetia.