Concret, se vehiculeaza ca, in scandalul amintit, butonul de activare a procurorilor DNA nu a fost actionat de Basescu, ci impotriva acestuia, de catre oficialii de la Bruxelles, care ii arata un cartonas galben presedintelui din cauza mai multor nemultumiri legate de activitatea lui.

Asa se explica cel putin cateva mari semne de intrebare in respectivul scandal: cum ar fi putut Basescu sa deschida Cutia Pandorei in cazul Baneasa City, cand tocmai el e cel care a dat startul afacerii, cand era primar general, stafeta fiind preluata de alt greu democrat, Adriean Videanu? Si cum de a transpirat cu generozitate, in presa, afirmatia sefului DGIPI, ca presedintele facea coada ca sa intre la Popoviciu, desi asta nu e in masura sa ii consolideze imaginea de justitiar, ci dimpotriva?

Nici nu mai mira comunicatul nervos al presedintiei, dat in aceasta dupa-amiaza, prin care acesta dezminte ca a fost vreodata la biroul miliardarului. E clar, deci, ca, daca scandalul Baneasa se extinde, schijele il lovesc din plin pe seful statului. Totusi, ar avea oficialii de la Bruxelles posibilitatea sa influenteze procurorii de la Bucuresti? In mod normal, raspunsul e negativ. Dar daca ne amintim cateva "mici" evenimente, perspectiva pare sa se schimbe. Spre exemplu, cand Predoiu a dorit inlocuirea lui Daniel Morar de la sefia DNA, anul trecut, Bruxellesul a sarit ca din gura de sarpe. Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat textual: „reconfirmarea in functie a procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, va fi un test pentru angajamentul reinnoit al autoritatilor romane. Asteptam ca procesul de reforma sa mearga inainte, nu inapoi".