"Trebuie sa analizam fiecare plangere in parte, pentru a vedea unde a fost incalcata legislatia si unde este vorba despre vina consumatorului, in caz ca acesta nu a citit cu atentie ce semneaza. Sunt situatii in care este vina bancii, atunci cand introduce, ulterior incheierii creditului, comisioane noi si majorari nejustificate, si situatii in care omul a acceptat de buna voie o dobanda variabila", a aprecizat, luni, seful Directiei de Integrare Europeana din ANPC, Mihail Meiu.

La inceputul anului 2009, ANPC a demarat o campanie de informare a populatiei sub deviza "Nu semna cu ochii inchisi!", pentru a reduce numarul de cazuri in care romanii se angajeaza la un credit bancar fara a cunoaste toate conditiile contractului.

Potrivit lui Meiu, anul trecut, peste 4.000 de consumatori au depus plangeri la ANPC legate de serviciile bancare.

In 2008, totalul reclamatiilor inregistrate de ANPC a fost de aproximativ 52.000, peste jumatate dintre ele fiind rezolvate in favoarea consumatorilor. "Multe dintre reclamatiile primite nu vizau activitatea ANPC si au fost redirectionate catre alte institutii", a mai spus Mihail Meiu.