Initiativa pentru o Justitie Cura­ta (IJC) a criticat duminica proiectul nou­lui Cod penal adoptat de Mi­niste­rul Justitiei, pentru ca, in pofida cri­ti­ci­lor formulate de Comisia Eu­ro­peana la adresa pedepselor blande aplicate de in­stantele romanesti pentru astfel de fap­te, limitele minima si maxima ale pedepselor urmeaza sa fie mult reduse. „Limitele de pedeapsa pentru lua­rea de mita scad, de la 3-12 ani in Co­dul actual, la 2-7 ani (pentru medici si profesori sunt reduse la jumatate) in proiect, iar pentru traficul de in­fluenta si cumpararea de influenta scad de la 2-10 ani la 1-5 ani“, se ara­ta intr-un comunicat al IJC.

Ministe­rul Justitiei a justificat vineri aceasta re­ducere chiar prin practica instan­te­lor romanesti, care prefera sa dea pe­depse minime, cel mai adesea cu suspendare, pentru faptele de coruptie, si ca noul act normativ prevede o sanc­tionare mai drastica a recidivei sau a pluralitatii de in­fractiuni.

IJC nu agre­eaza insa aceasta argumentare, pe motiv ca nu practica instantelor tre­buie sa justifice aspri­mea pe­dep­se­lor, ci invers. „Astfel, prin Conventia Natiunilor Unite impotriva co­ruptiei din 2003, ratificata de Ro­ma­nia, se prevede doar gravitatea in­frac­tiuni­lor de coruptie ca fiind crite­riul de sta­bi­li­re a pedepselor, nicidecum practica instantelor“, considera ONG-urile care alcatuiesc IJC.

Ele nu cri­tica sca­derea plafonului maxim al acestor pe­depse, care se inscrie in cuantumul me­diu din UE, ci doar co­bo­rarea pra­gului minim al acestora. „Prin ur­ma­re, faptul ca instantele apli­ca pedepse mici in cazul infractiunilor de corup­tie impune o corijare a acestui aspect, nicidecum scaderea limitelor pedep­se­lor legale. Este necesar ca le­giu­i­to­rul sa ridice limita minima a pe­depsei legale si eventual sa interzica aplica­rea masurilor de suspendare a execu­ta­rii pedepsei pentru acest gen de in­fractiuni“, arata IJC. Secretarul de stat Alina Bica a ex­pli­cat pentru Cotidianul ca reperul co­misiei care a lucrat la proiectul de Cod penal a fost legislatia in domeniu din Ger­mania, Franta, Belgia si Por­tu­ga­lia, unde nu ar exista pedepse mai mari de 8 ani pentru astfel de fap­te, iar ju­decatorii din tarile respective au po­si­bilitatea de a decide suspen­da­rea exe­cutarii pedepsei atunci cand apreciaza ca gravitatea faptei este re­du­sa.