"S-a dispus neinceperea urmaririi penale in acest caz, deoarece s-a considerat ca fapta nu exista", a declarat, joi, pentru NewIn Simona Frolu, purtator de cuvant al Parchetului General.

In luna octombrie a anului trecut, Ministerul Justitiei (MJ) a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu auditul efectuat de Freedom House, dupa ce Corpul de Control al ministrului justitiei a finalizat verificarile privind modul de contractare a acestuia.

Verificarile efectuate de Corpul de Control al ministrului justitiei de atunci, Tudor Chiuariu, au vizat modul de contractare de catre Ministerul Justitiei, a serviciilor de audit independent al rezultatelor si impactului generate de Strategia Nationala Anticoruptie 2001-2004, se arata in comunicatul MJ de pe 9 octombrie.

Ca urmare a controlului, s-au constatat indicii ca reprezentanti ai Ministerului Justitiei, impreuna cu reprezentanti ai Freedom House Romania, au incercat, prin emitere de inscrisuri, sa creeze o aparenta de legalitate in procedura de achizitie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr. 231/2005 privind aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007 si a planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007, se mai precizeaza in comunicat.

Ministrul de atunci al justitiei, Tudor Chiuariu, a acuzat, pe 23 septembrie 2007, Freedom House si pe predecesorul sau, Monica Macovei, ca ar fi trucat o licitatie prin care evaluarea asupra luptei anticoruptie din 2005 ar fi avut ca scop eliminarea conducerii fostului PNA si aducerea in fruntea DNA a unor persoane care au putut fi controlate in acest fel. El a spus ca lupta anticoruptie s-ar fi bazat pe o licitatie trucata, intrucat raportul de audit cerut de UE si elaborat de Freedom House ar fi fost lansat in 2004, in timp ce Ministerul Justitiei a organizat o licitatie in acest sens in 2005.