Pentru 2008, asteptarile economice minime ale romanilor sunt un deficit bugetar mai mic decat in 2007 si o crestere a productivitatii care sa asigure salarii mai bune, fara inflatie (acesta e si punctul de vedere al reprezentantului FMI in Romania).

Anul care se incheie a fost marcat de escaladarea conflictului dintre presedintele Basescu si premierul Popescu Tariceanu, primul dorind sa dicteze celui de-al doilea principalele hotarari. La capitolul "penibil", recordul a fost batut, insa, de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care l-a acuzat pe ambasadorul american la Bucuresti, Taubman, ca si-a obtinut postul sau prin coruptie (aluzie la serviciile aduse de acesta (chipurile!) Partidului Republican de la guvernare).

Incepand din a doua parte a anului 2007, Romania a avut un guvern practic monocolor (liberal) care s-a putut mentine doar printr-o echilibristica de multi considerata drept abila, gasindu-se insa mai tot timpul sub tirul presedintelui. Aceasta a dus la discreditatea clasei politice si la propuneri tot mai insistente de modificare a sistemului electoral (inlocuirea scrutinului proportional cu cel uninominal).

Cum scrutinul uninominal favorizeaza partidele politice intr-un mod neechitabil, pana in prezent legea electorala n-a putut fi modificata. De altfel, chiar actualul sustinator principal al votului uninominal, presedintele Basescu a fost pana nu demult adversarul acestui sistem.

Principala cauza a discreditarii Guvernului a fost coruptia generala. Romania trece drept una din tarile cele mai corupte din Uniunea Europeana. Premierul Tariceanu s-a vazut silit, din aceasta cauza, sa il schimbe pe ministrul Agriculturii, Traian Remes.

O forma frecventa a coruptiei este si traficul de influenta, premierul insusi vazandu-se acuzat ca intervenise in mersul Justitiei, prin faimoasele "biletele", in favoarea prietenului sau de partid, Dinu Patriciu.