Social democratii par dispusi sa sustina un nou program de guvernare al liberalilor. Cu conditii. A spus-o ieri vicepresedintele PSD Ioan Rus, la Realitatea TV: "Primul care ar trebui sa faca un pas ar fi Calin Popescu Tariceanu, el are obligatia sa-si gaseasca o majoritate parlamentara, sa ne spuna noua: 'Mai PSD-istilor, din 100 de idei liberale, renunt la 17, ma sustineti?>>. Daca ar fi interesat (n.r.- primul-ministru) ar trebui sa initiem niste negocieri absolut transparente, sa spunem si noi electoratului nostru: 'Uite, am castigat 17 idei social democrate!>>", a declarat Rus.

Ieri, la finalul unei sedinte a conducerii PSD, Mircea Geoana a afirmat ceva similar, si anume ca premierul Tariceanu ar trebui sa-si caute majoritate in Parlament, "pentru ca guvernarea nu este un drept divin". Pesedistii au luat decizia de a merge la consultarile de luni cu presedintele Traian Basescu, avind in atentie subiecte precum: legile sigurantei nationale, votul uninominal, legea lustratiei, revizuirea Constitutiei. In opinia lui Geoana, temele urgente de discutie sint altele: formarea unei majoritati politice transparente care sa asigure buna guvernare sau stabilirea prioritatilor legislative si executive. Acestea tin de competenta partidelor politice, a Parlamentului sau a Guvernului, si nu de Presedintie a mai spus liderul PSD.

PSD da de inteles ca nu este deloc hotarit sa depuna o motiune de cenzura la adresa Guvernului Tariceanu, care, daca ar fi aprobata, l-ar pune pe presedintele Traian Basescu sa inceapa consultari pentru desemnarea unui nou guvern. In acest context, Mircea Geoana a facut un apel la premierul Calin Popescu Tariceanu sa-si gaseasca parghii pentru a continua guvernarea. "As spera ca si prim-ministrul sa recunoasca un lucru evident, si anume ca si el trebuie sa-si gaseasca o majoritate in Parlament. Nu cred ca pentru un prim-ministru guvernarea este un drept divin", a subliniat Geoana. El a precizat ca nu a avut inca o discutie cu premierul, dar ca PSD va avea discutii cu toate partidele politice, inclusiv cu PNL.

Cat despre o eventuala intrare a PSD la guvernare, Ioan Rus a declarat ca nu exclude 100% aceasta posibilitate, "aceasta facand obiectul unei discutii extrem de serioase si pragmatice in interiorul partidului". Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si-a manifestat reticenta de a mai participa la vreo intalnire cu presedintele Romaniei pana cand acesta nu cere scuze pentru insultele pe care i le-a adresat in timpul campaniei electorale.