"Pentru Ponta, daca ai 60% in Parlament, trebuie sa controlezi justitia. Cer Comisiei Europene sa vegheze la acest derapaj inacceptabil: separatia puterilor executiva si judecatoreasca e sfidata in numele vointei poporului", a afirmat Preda, in interventia sustinuta luni seara la Strasbourg, transmite MEDIAFAX.

El s-a referit la faptul ca Ponta a criticat decizia tribunalului care-l condamna pe liderul PC, Dan Voiculescu, dar si faptul ca l-a "apostrofat" pe Cristi Danilet, membru CSM.

"Saptamana trecuta, primul-ministru roman a criticat decizia unui tribunal care-l condamna pe unul dintre aliatii sai de la guvernare, Dan Voiculescu, declarand ca verdictul trebuie modificat. Victor Ponta l-a apostrofat apoi pe judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca acesta a cerut oamenilor politici sa nu mai ameninte judecatori si sa nu mai conteste decizii definitive ale instantelor", a afirmat eurodeputatul democrat-liberal.

El a adaugat ca, "pentru premierul de la Bucuresti, cine apara independenta magistratilor e adversarul sau politic".

"In ultimele zile, se desfasoara o campanie de stigmatizare publica si de revocare a membrilor CSM care vor o justitie fara subordonare politica. Demersul e sprijinit de posturi tv detinute de politicieni. Justificarea campaniei ar fi majoritatea de care dispune Guvernul, dupa alegerile din 9 decembrie", a mai spus Cristian Preda la PE.

In replica, vicepresedintele PSD Corina Cretu afirma, intr-un comunicat transmis marti MEDIAFAX, ca "atacul lui Cristian Preda din PE" este "o continuare a campaniei PDL de denigrare a Romaniei la nivelul Uniunii Europene", ea cerandu-i acestuia "sa isi ceara scuze in fata plenului Parlamentului European cu privire la minciunile lansate cu buna stiinta la adresa premierului Victor Ponta", deoarece afecteaza interesele tarii.

Cretu acuza PDL ca "dezinformeaza extrem de grav cu privire la situatia reala din Romania" si ca Preda a adus "noi deservicii Romaniei prin minciunile proferate cu nonsalanta".

Corina Cretu a argumentat ca Ponta "nu a cerut anularea unei decizii cu privire la Dan Voiculescu, acesta nefiind condamnat in dosarul la care face referire europarlamentarul PDL", aspect cunoscut "foarte bine" de Preda.

"M-as fi asteptat ca domnul Cristian Preda sa fie diferit fata de alti colegi de-ai sai din PDL, sa nu apeleze la asemenea manevre de intoxicare a oficialilor europeni", mai spune Cretu.

Premierul Victor Ponta a declarat pe 7 ianuarie ca el considera ca decizia judecatorului de la tribunal legata de Dan Voiculescu in cazul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare a fost una gresita, aratand ca acesta "nu e senator" in conditiile in care nu a depus inca juramantul.